Home - Olmos

FIRM PROFILE

OLMOS ARCHITECTS

The firm’s philosophy is to provide simple architectural solutions, embodying spatial and material characteristics that enhance the human experience. Such solutions are derived at by working closely with the client and his/ her program. By closely examining the program, unique spatial relationships are established which guide the design process. In the end, innovative architectural solutions are delivered, which reflect the client’s values and program.

PRINCIPAL PROFILE

BERTHA A. OLMOS, AIA

I have over fifteen years of experience working in various architectural companies, both in New York and Los Angeles, CA. My experience includes athletic, mixed-use, institutional, commercial and residential projects. I have a Bachelor’s degree in architecture from UC Berkeley and a Master’s degree from Yale University. I am a licensed, registered architect in the state of California.

CONTACT

We love to hear from you
Bertha A. Olmos
Olmos Architects
16918 Gault Street Lake Balboa, CA. 91406
818-462-3687

Information Request

CHAPULTEPEC MUSEUM

MEXICO

The Chapultepec Museum is a complex comprised of three buildings for sculpture, cinematography, photography and painting. The name of each discipline is engraved into the exterior paving of each building. Each of the spaces between the buildings creates a strong linear perspective focusing on a particular sculpture piece. Inside the museum a series of ramps serve to organize the artwork on either side. This project was a design exercise for a building complex, as part of two Revit courses taken though the UCLA Extension.

RESIDENTIAL RESTROOM

SANTA MONICA, CA

The renovation of the restroom consisted of providing simple, clean white lines of Carrara marble at the shower with a nook for shampoo and a window. A skylight enhances the restroom during the day; while the medicine cabinet mirror light and general lighting enhance the space at night. I designed this project and saw it through construction.

RESIDENTIAL REMODEL

NORTH HILLS, CA

The project entailed a 1635 s.f. addition to a residence, including a family room, a master bedroom and restroom, a fourth bedroom and the relocation of the kitchen. The long, linear site plan allowed for the placement of the main residence, a future pool house, a swimming pool and a four-car garage. Each structure is connected to the next with a system of pavers interwoven between them. The open living room spills into the family room with a single wall dividing them. The family room roof slopes in two directions, making the space dynamic. I designed this project from schematic design through construction documents.

SOLAIR

LOS ANGELES, CA

Solair is a mixed-use, 22-story building with retail on the first two levels, parking then condominiums on the upper levels. I participated in the construction administration phase of the building while working at Archeon Group. A series of metal and stucco wall panels, in shades of green, resemble similar characteristics found in the Wiltern, a historical building across the street.

INTERNATIONAL LOUNGE

LOS ANGELES, CA

The lounge was designed to house passengers from four different airlines waiting for their flights at Bradley West in LAX. The airline logos are on display at the main entrance as you approach the reception desk, which can be lit up. The main and secondary lounges, as well as the main entrance, are accentuated by a series of vertical fins that interlace with horizontal fins. I worked on this project during the construction administration phase while at Rivers & Christian.

NORTHRIDGE GUEST HOUSE

NORTHRIDGE, CA

The Northridge Guset House is a tiny house with all the amenities of the main house, but compact. Its main entrance is on the west side with a small patio and gate. On the east, it opens into the pool area. On the south side a pair of doors leads to the patio of the main house.

THE NEW PLANETARIUM

LOS ANGELES, CA

The New Planetarium, a design competition, provides a 360-degree experience of the stars. While in the original planetarium viewers were merely spectators—observing the stars from Earth, the New Planetarium allows viewers to be full participants in outer space as the stars will surround them on all sides. This will be accomplished through the planetarium’s structure and its interaction with projectors. The theater itself is accessed via escalators, on the large site seeing deck of the fourth level. The tallest volume of the fourth level houses the telescope. On the first and second level of the north side, there are exhibition spaces similar to the ones under the main theater volume. On the south side of the building, there are catwalks that allow the viewer to experience the New Planetarium from the outside. On the east and west side of the first level, there is a bookstore and a café respectively. The escalators, stairs, elevators and restrooms serve each of the four levels. And in turn each level contributes to the experience that is the New Planetarium—taking visitors on a 360-degree adventure of outer space.